Полезно

През последните години определено се наложи тенденцията за масова смяна на съществуващата дограма в жилищата с нова ПВЦ дограма. Сравнително малки са дяловете на алуминиевата дограма, дървената и на някои екзотични видове. Същото важи и за новото строителство. На практика стоим пред избора на каква ПВЦ дограма да се спрем, как да изберем фирма сред многото на пазара, как да се ориентираме в цените, какъв да е цвета на прозорците, какво да бъде стъклото, как да се отварят и пр. и пр. Най-важен фактор при избора на новите прозорци без съмнение е топлоизолацията, която те предлагат. Разликата между видовете профили – три, четири, пет или шесткамерни не е голяма, вкл. и ценово.

Изводът се налага от само себе си – правилният избор е пет или шесткамерната. Това е профилът, който се използува най-често през последните една, две години и предлага най-добра топлоизолация. Разбира се при правилно изпълнение и използуване на качествени материали. И все пак не всяка ПВЦ дограма е еднаква с другите.

Между по-известните системи профили съществуват главно два вида по отношение на дебелината на стената на профила. Това е важно за стабилността и устойчивостта на външни влияния на готовия прозорец или врата. Едните са с дебелина 3 мм., клас „А”, другите са с дебелина на стената на профила 2 - 2,5 мм. или клас „Б”. Те естествено са по-евтини, но и в момента се води международна дискусия дали цялостно покриват изискванията по отношение на здравина, топло и шумоизолация.

Много важен за стабилността на архитектурните конструкции е въпросът за армировката или стоманеното усилване, което се влага в ПВЦ профилите. От това зависи стабилността на дограмата, устойчивостта й на ветрови натоварвания, гаранцията за дългогодишна безпроблемна експлоатация. За съжаление, това най-често е мястото, където се правят най-големите „икономии”.

Изобщо не е за подценяване въпросът за каучуковите уплътнения, влагани в прозорците. Използването на продукти с неизяснен произход води до тяхното преждевременно стареене, втвърдяване, напукване, а от там и до не добро уплътняване на фугите.

Безспорно е значението на вида стъклопакет, който ще се вложи в новите прозорци. Той съставлява до 75% от площта на прозореца. Предлаганите на пазара стъклопакети са почти изключително от лято или флоатно стъкло, най-често от чешко, руско или турско стъкло. Най-важен фактор в случая обаче пак е топлоизолацията постигана с един или друг вид. Главната разлика е между т.н. обикновен стъклопакет – бяло/бяло и т.н. нискоемисиен стъклопакет. За разлика от първия, нискоемисийният предлага почти два пъти по-добра топлоизолация и разликата в цената от 5 - 10 лв. на кв.м. определено си струва. Наличието на аргон в стъклопакета допълнително подобрява топлоизолацията и не е скъпо, но и разликата в изолацията не е голяма. За по-добра шумоизолация е необходимо двете стъкла, от които е направен стъклопакетът да са с различна дебелина – например 4 и 5 или 4 и 6 мм. Така нареченият трислоен пакет има смисъл единствено ако две от стъклата в него са нискоемисийни или от К-стъкло. За по-добра слънцезащита е най-добре да се използува едно светлоотражателно стъкло – т.н. стопсол. Във всички случаи стъклопакетът трябва да е двубариерен, от което зависи неговата дълговечност. Добрите доставчици на дограма предоставят документ за вида и качеството на вложения стъклопакет. Обикновената гаранция в това отношение е 5 години.

Важен е и въпросът за вида обков, с който е оборудвана дограмата. Това са дръжка, панти, заключващ механизъм и пр. Съществуват различни марки обков, но във всички случаи е важно той да е регулируем. При него дори и след години може да бъде извършен реглаж и настройка, които да върнат първоначалното гладко функциониране и леко отваряне и затваряне на прозореца. За избягване на ценови изненади е важно да се знае и нивото на стандартно влагания в дограмата обков. Видът отваряне – обикновено или двуплоскостно – в една или две равнини е въпрос на функционалност и второто предлага далеч по-добри удобства срещу неголямо оскъпяване. Все по-актуален за по-надеждно заключване, особено за по-ниските етажи е т.нар. противовзломен или „секюрити” обков. При по-новите системи обков разликата в цената за включването и на тази опция не е голяма. Инвестицията си струва.

Изключително важен е въпросът за монтажа на дограмата. От него зависи функционирането й, нейната дълготрайност и безпроблемна експлоатация. Не е допустимо дограмата да се укрепва единствено с полиуретанова пяна. Необходими са и дюбели или специални винтове за монтаж. Все повече на пазара излизат и се налагат нови изолационни материали – ленти за по-добро уплътняване на фугите между прозореца и стената, хидроизолационни лепенки и др. Пестенето в тази област е пестене на грешното място. Вече има и фирми, които предлагат цялостна услуга – т.е. от свалянето на старите прозорци, до шпакловането и измазването на отворите след слагането на новите. При избора на производител на Вашата дограма е добре той да е сертифициран по ISO 2001, т.е. да е внедрил система за контрол на качеството на произведената продукция. От не по-малко значение е и той да има т.н. „Българско техническо одобрение”, което на практика означава, че продуктът му е изпитан в съответна лаборатория и отговаря на изискванията на закона в това отношение.

И накрая за цените. При избора на доставчик на дограма строителите на нови жилища, най-често се ръководят единствено от цената, т.е. от най-ниската цена. А за малко пари не може да се купи стойностен продукт. Ниската цена винаги е за сметка на качеството. Затова при покупката на ново жилище е важно да се следи за вида дограма, с която то е оборудвано, за да не се налага тя бързо да се сменя с нова. Друг е въпросът когато човек е лично заинтересован. Вложението в нови прозорци не е малко, но от друга страна е дългосрочно и се изплаща многократно от икономията на енергия и от подобрения комфорт.

КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ - АЛУМИНИЕВА ИЛИ ПВЦ ДОГРАМА?

„ЗА”  ПВЦ дограмата:
Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект).

ПВЦ дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който естествено е по-мек и гъвкав от алуминия.

ПВЦ дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун.

Изработката на ПВЦ профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.

ПВЦ дограмата кондензира влагата по-трудно от алуминия. Така или иначе при влажност в помещението над 60% влагата кондензира трудно върху профила и лесно върху стъклопакета, студените стени и ъгли.

ПВЦ дограмата позволява поставяне на обков с многоточково затваряне на достъпна цена. Този тип обков, освен противовзломен ефект, дава възможност за по-прецизно настройване на пантите.

Ъглите на ПВЦ дограмата се лепят, което предотвратява духане през тях, но от друга страна прави невъзможно внасянето на големи каси (за портали, например) в повечето помещения.

„ПРОТИВ”  ПВЦ дограмата:

ПВЦ дограмата старее по-бързо от алуминия (20-30 години), защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.

Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява.

ПВЦ профилът има голямо линейно разширение от 2-3 мм. на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).

„ЗА”  Алуминиевата дограмата:

Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото лято до – 20 градуса през зимата. Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето.

Алуминият не променя външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване.

Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини.

Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма - с прекъснат термомост - доближава топлоизолационните й характеристики с тези на ПВЦ дограмата. "Термо" алуминият позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части.

Ако Ви омръзне алуминиевата дограма, можете да я продадете на 30% от стойността на новия профил, което е немислимо при ПВЦ дограмата.

Стандартният профил с прекъснат термомост позволява поставянето на 12 вида стъклодържачи за 6 вида стъклопакети, докато ПВЦ профилите ограничават дебелината на стъклопакета до 2-3 вида.

Алуминият не съдържа токсични вещества и е пожаро и земетръсоустойчив.

„ПРОТИВ”  Алуминиевата дограмата:

Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от ПВЦ-то.

Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.

Некачествената алуминиева дограма, поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.

ПРИ КОНДЕНЗ НА ПРОЗОРЦИТЕ

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамките на прозорците. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета /когато конденза е между двете стъкла вътре в стъклопакета, той е дефектен/. Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхермертизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит или силикагел (хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета. В жилищните помещения непрекъснато се отделя водна пара. Появата на конденз започва от края на стъклото, като най-студена част от жилището. Конденз може да се появи в неотоплявани помещения. Причината е в постепенното изстиване на помещението през нощта и насищането на въздуха с водни пари от дишането при относително ниска температура. Конденз може да настъпи не само на прозорците, но и на всички студени места в помещението. Това води до петна плесен и мухъл по стените.

При спазване на определени правила конденза може да се намали или изчезне.

- Да се проветряват повече помещенията, в които се образува конденз. Това обаче не бива да става чрез продължително проветряване.

- Проветряване чрез широко отворен прозорец спестява енергия и предотвратява появата на конденз и мухъл. Прозорците се отварят широко за около 5-10 минути, при изключено отопление, така че наситения с водна пара въздух се заменя с нов по-студен. Това трябва да се прави три четири пъти на ден.

- На помещенията от северната страна трябва да се обърне особено внимание, тъй като през зимата те изстиват по-бързо от южните. Добре е да се поддържа температура 17-18 градуса.

- Да се поддържат възможно най-малки температурни разлики между различните помещения в жилището.

- Препоръчително е сутрин помещенията да се проветряват поне 20 минути и след отваряне на прозорците да се осигури непрекъснато отопление.

- По възможност отопление, да не се включва и изключва да се поддържа относително еднаква температура през цялото денонощие.

ШУМОИЗОЛАЦИЯТА

Шумът преминава лесно през еднакво дебели стъкла. Ако сложите 4 и 5 мм., ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 мм., a ако и разстоянията между тях са различни – ефектът наистина е голям.


web analytic