СТЪКЛА И СТЪКЛОПАКЕТИ

  • СТЪКЛА И СТЪКЛОПАКЕТИ

Стъклопакетът представлява отделен, много важен елемент от прозореца. Всъщност това са няколко листа стъкло, които са херметически съединени един с друг с помощта на херметик и дистанционер. По този начин между стъклата се образува херметически затворено пространство, което напълно изключва възможността за попадане в него на замърсен въздух.

По тази причина, стъклопакетът има дълги години живот, осигурява повишена топло и шумоизолация, взломоустойчивост и съпротивляемост на вятър.

Фирма „СЕРПИО” ЕООД притежава собствена производствена база за изработка на стъклопакети. Фирмата работи с кристално флоатно стъкло - Saint Gobain Glass, поради доказаните му качества и издръжливост. Това позволява различни комбинации на стъкла при изработването на стъклопакети с възможност за вграждане на допълнителни декоративни елементи. Най-общо това са:

- Безцветни;

- Слънцезащитно стъкло. От името се разбира за какво става дума. Тази защита се осъществява по два начина - стъклото или се оцветява в масата си (цветно), или на повърхността му се нанася отражателно покритие (стопсол). Това стъкло е предназначено за допълнителна защита на помещенията от ултравиолетовото слънчево лъчение и създава ефект на огледална повърхност.

- Матирани;

- Орнаментни;

- Армирано стъкло. Стъкло с метална мрежа, пожаро и удароустойчиво. При счупване обикновено мрежата го държи. Даже повредено не позволява на огъня да се разпространи.

- Триплекс. Представлява два или повече слепени със специална смола или фолио листа стъкло - при разрушаване, стъклото остава залепено за смолата или фолиото. Шумоизолационните качества са много добри, защото поради особеността на конструкцията триплекса практически не резонира.

- Нискоемисионно/К-стъкло/. С цел повишаване на топлоизолационните качества на стъклопакета все по-голямо приложение намира използването на нискоемисионно стъкло. Стъклопакетите, включващи К-стъкло са специално предназначени да намаляват загубата на топлина и да предотвратяват конденза с цел постигане на максимален комфорт в жилището.То представлява висококачествено флоатно стъкло със специално трайно прозрачно покритие, формирано чрез изпаряване на метали или метални окиси върху вътрешната повърхност на стъклото. Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в сградата, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дълговълнова енергия /създавана от отоплителните уреди, осветлението и др./, тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките за отопление и вложените средства за поставяне на качествена дограма с качествено остъкляване се възстановяват бързо.

- Огледала;

- Съненерджи. Това е т.нар. четири сезона стъкло от най-ново поколение, съчетаващо в себе си соларния контрол и термалната изолация, неутралност и ниската отражателност. Благодарение на най-новите разработки на лабораториите при Съненерджи се постигат забележителни показатели както през зимата, така и през лятото - отличен соларен контрол – предпазва от жегите през лятото и намалява сметките за климатизация на помещенията; брилянтна естетичност – предлага се в неутрални цветове, реагиращи в синхрон с обикалящата ви среда; перфектни технически данни – отлично съчетание на слънцезащита и топлоизолация, подходящи за всеки индивид; максимален комфорт - Съненерджи предлага визуален и топлинен комфорт, съчетан в едно стъкло.

Какви са недостатъците на “гаражните” стъклопакети:

- Неточно разкрояване, максималното отклонение от зададените размери не трябва да превишава 1 мм.

- Микро пукнатини, появяващи се в процеса на монтаж на стъклопакета, в зоната на контакт с дистанционера.

- Използване на херметици от “икономичен клас”, с други думи – с ниско качество. Също така разливане на херметика извън необходимата зона.

- Ако в стъклопакета е монтирано нискоемисийно (К) стъкло, непремахването на специфичното покритие в зоната на контакт с дистанционера, води до корозия и разхерметизиране.

За избягване на проблеми, най-добре е да имате работа с производители, които могат да представят сертификат за качество за произведените от тях стъклопакети.web analytic